S-a înființat prima clinică din lume care tratează dependența de jocuri video

de: Teodora Tudosie
14 10. 2019

Dependența de jocuri video a fost recunoscută drept condiție medicală în 2018, iar acum există și o clinică unde cei care suferă de aceasta se pot trata.

National Health Service (NHS) din Marea Britanie deschide prima clinică la care pot apela copii și tinerii dependenți de jocurile video. Este destinată persoanelor cu vârste cuprinse între 13 și 25 de ani care petrec prea mult timp cu jocurile video. Cei care îi vor trata pe aceștia vor fi psihologi clinicieni, asistente medicale, dar și terapeuți și psihiatri specializați în tratarea copiilor și tinerilor.

Dependența de jocuri video este tot mai răspândită în rândul tinerilor și cauzează o serie de probleme pentru aceștia și dăunează, mai ales, sănătății mentale.

„Nevoile de sănătate sunt într-o continuă schimbare, motiv pentru care NHS nu trebuie să stea niciodată pe loc. Acest nou serviciu este un răspuns la o problemă emergentă, o parte a presiunilor crescânde la care sunt expuși copiii și tinerii în zile noastre”, a declarat Simon Stevens, directorul executiv al NHS Marea Britanie.

Dependența de jocuri video, boală recunoscută oficial

În septembrie 2018, World Health Organization recunoștea pentru prima dată că dependența de jocuri video este, într-adevăr, o tulburare mentală și au numit-o „gaming disorder”.

Potrivit WHO, studiile sugerează că gaming disorder afectează doar o mică parte dintre persoanele care se angajează în activități de jocuri video. Cu toate acestea, persoanele care participă la activități de gaming trebuie să fie atenți la timpul pe care îl petrec în acest fel. De asemenea, WHO avertizează că ar trebui să fie conștienți mai ales în situațiile în care renunțtă la alte activități zilnice în favoarea jocurilor video.

„Pe măsură ce tehnologia devine mai accesibilă și mai avansată, nu este surprinzător faptul că din ce în ce mai mulți tineri pot fi afectați de timpul excesiv petrecut în fața ecranului, până în punctul în care le afectează viața de zi cu zi”, spune Fiona Smith, lider profesional pentru copii și tineri în cadrul Royal College of Nursing.

Pacienții vor putea participa personal la tratament sau vor avea o consultație online prin intermediul Skype.